Sok z czarnej porzeczki – bogactwo prozdrowotnych składników
Każda walka z przewlekłą chorobą oraz profilaktyka zdrowotna wymagają wprowadzenia do diety zdrowych składników. Wiele korzyści zdrowotnych posiadają czarne porzeczki, a sok z nich był od wieków używany do celów leczniczych. Dziś stał się częścią każdej zdrowego odżywiania.
Owoce i warzywa są niezbędne w diecie ludzkiej, ze względu na wysoką zawartość witamin i mikroelementów wpływających na zdrowie. Jak wielkie bogactwo tych składników zawiera sok z czarnej porzeczki i dlaczego warto pić go regularnie? Podpowiadamy poniżej.
Zdrowe oczy, czyli zbawienny wpływ soku z czarnej porzeczki
Będąc bogatym źródłem witaminy A, sok z czarnej porzeczki pomaga zapobiegać zwyrodnieniom i zaburzeniom oczu. Oprócz tego pomaga również zapobiegać niskiemu ciśnieniu krwi, przewlekłej suchości oka i poprawia krążenie naczyń krwionośnych w oku. Jest to korzystne, gdyż pomaga zwiększyć zdolność oczu do przystosowania się do ciemności, poprawia przepływ krwi oraz niweluje objawy zmęczenia.
Osoby ze schorzeniami takimi jak jaskra, wybierają najzdrowszy dla oczu sok. Czarna porzeczka jest owocem, który w tej formie zapewnia duże dawki składników poprawiających stan zdrowia. Jednocześnie warto pamiętać, by sok z czarnej porzeczki pić regularnie.
Sok z czarnej porzeczki idealny na zapalenia stawów i działanie układu krążenia
Czarna porzeczka zawiera w sobie dużą ilość żelaza, które odgrywa istotną rolę w metabolizmie komórek i w tworzeniu szpiku kostnego. Wpływa również na układ krążenia, dzięki dużej zawartości kwasu tłuszczowego Omega-6. Działa, w związku z tym na dobry stan naczyń krwionośnych i samych komórek krwi.
Sok porzeczkowy pity regularnie poprawia funkcjonowanie wielu narządów. Jednocześnie dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym zalecany jest pacjentom z problemami ze stawami. Szczególnie ważny jest w diecie osoby cierpiącej na reumatoidalne zapalenie stawów, gdyż zmniejsza stan zapalny i działa przeciwbólowo.
Kiedy jeszcze należy pić sok z czarnej porzeczki?
Czarna porzeczka jest źródłem witaminy C, niezbędnej w organizmie. Regularne picie soku zrobionego z tych owoców na pewno ma zbawienne działanie w sezonie jesienno-zimowym, ze względu na poprawę działania układu odpornościowego. Warto też pamiętać, że witamina C niezbędna jest do tworzenia kolagenu — białka, które odnawia komórki skóry i zapobiega starzeniu się.
Sok z czarnej porzeczki jest wyjątkowo zdrowy, ale również bardzo smaczny. Nie tylko polecany jest przez lekarzy i dietetyków, ale również przez koneserów doskonałych smaków i aromatów w kulinarnym świecie.