Gdzie powstała pierwsza pizzeria? Słów kilka o historii tej smacznej potrawy
Pizza jest jednym z najczęściej spożywanych obecnie dań typu fast food. To doskonały pomysł na przekąskę, który może w pełni zastąpić regularny posiłek. Choć uważamy, że danie towarzyszy nam od zawsze, historia tego smakowitego ciasta jest trochę inna. Skąd pochodzi pizza? I kiedy w Polsce została założona pierwsza pizzeria?
Pizza włoska? A może grecka?
Choć słysząc słowo „pizza” od razu podświadomie łączymy je ze słoneczną Italią, w rzeczywistości pierwsze prototypy potrawy wymyślono w starożytnej Grecji. Tamtejsi kucharze przygotowywali płaskie chleby posmarowane oliwą z oliwek i posypane ziołami. W czasach starożytnych było to szybkie i stosunkowo tanie danie, dostępne dla wszystkich.
Rzymianie, inspirując się gustem kulinarnym podbitej później Grecji zaczęli wypiekać swoje placki z czosnkiem i ziołami. Początkowo danie nazwano foccanią, a dopiero później pojawiło się określenie „pizza”. Współczesna wersja potrawy powstała kilka wieków później. Została ona wynaleziona na przełomie XVI i XVII wieku.
Kiedy powstała pierwsza pizza na świecie?
Jak głosi pewna historia, po raz pierwszy danie w znanej nam dziś wersji zostało przygotowane w 1889 roku. Wtedy to królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka odwiedziła Neapol, a kucharze dostali trudne zadanie przygotowania wyjątkowego specjału dla monarchini. Wtedy wpadli na pomysł upieczenia klasycznej pizzy na cienkim chrupiącym cieście.
Do wykonania potrawy wykorzystano bazylię, mozzarellę i pomidory, z których ułożono wzór nawiązujący do barw narodowych. Pizza bardzo posmakowała królowej, a sama nazwa Margarita określająca wariant z takimi składnikami pochodzi właśnie od jej imienia.
Gdzie powstała pierwsza polska pizzeria?
Choć dziś co krok możemy spotkać lokal serwujący to smakowite danie, jeszcze kilkadziesiąt lat temu nigdzie nie można było jej zamówić. Pomysł na pizzę do Słupska przywiózł Tadeusz Szołdra, szef Zakładu Wdrożeń Kompleksowych, który zajmował się aranżacją lokali gastronomicznych. W 1974 roku uczestniczył on w targach gastronomicznych w Mediolanie, podczas których miał okazję spróbować pizzy.
Potrawa przypadła mu do gustu i postanowił wprowadzić ją na rynek polski. W ten sposób 8 marca 1975 roku w barze „Poranek” przy ulicy Wojska Polskiego otwarto pierwszą pizzerię w kraju. Początkowo serwowała ona jedynie kilka wariantów smakowych, lecz z czasem lokal rozwijał swoją ofertę. Mało kto wie, że lokal działa do dnia dzisiejszego, podobnie jak pizzeria w Krakowie na Krowodrzy, gdzie codziennie można zamówić swoją ulubioną potrawę.