piątek, 22 listopada 2024r.

Studio mod

Portal o biznesie, poradach i zagadnieniach lifestylowych

Ciekawe dodatki do koktajli owocowo warzywnych poprawiające smak i pożywność

photo 1506267594256 7667b0040d31cropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHw1fHxzbW9vdGhpZSUyMGp1aWNlJTIwdG9tYXRvfGVufDF8MHx8fDE2NDU0NDY4MzEixlibrb 1.2.1q80w1080

Instytut Żywności i Żywienia zaleca spożywanie warzyw i owoców, jako podstawy dietetycznej. Oznacza to, że codziennością powinno stać się uzupełnienie jadłospisu w te elementy. Ważne jest tu zachowanie balansu dietetycznego, a warzywa i owoce są z pewnością doskonałym równoważnikiem w tej kwestii.

Doskonałym rozwiązaniem jest szybki i prosty w przygotowaniu koktajl owocowy, z warzyw lub pomieszany, którego porcja dzienna może zagwarantować odpowiednią ilość niezbędnych składników pochodzenia roślinnego. Nie tylko jest zdrowy, ale również bardzo smaczny. Warto tylko zadbać o to by smoothie zrobiony był ze świeżych owoców i warzyw najwyższej jakości.

Dodatki do smoothie, czyli jak poprawić smak?

Nie każdemu zmiksowane warzywa, czy same owoce zapewnią wysokie doznania smakowe. Warto sięgnąć do niezliczonych przepisów i urozmaicić koktajl różnymi naturalnymi dodatkami. Smoothie nie musi być wykonane tylko na bazie soku z owocu, czy warzywa, można tu dodać jogurt naturalny, czy mleko kokosowe. Szczególnie istotne jest to w przypadku koktajli owocowych, gdyż ważne jest zbalansowanie cukrów prostych dodatkiem warzyw, czy nabiału.

Z owocami doskonale komponują się takie dodatki, jak orzechy, masło orzechowe, siemię lniane oraz naturalne przyprawy. Dodatkiem obowiązkowym latem jest oczywiście koska lodu, ale również listki mięty lub bazylii.

Warzywa i owoce w jednym koktajlu, na co zwrócić uwagę?

Połączenie owoców i warzyw w jednym smoothie jest niezwykle popularne. Dobrze pasują do siebie owoce połączone z burakiem, czy marchewką. Warzywa to nieskończone bogactwo cennych związków organicznych, a owoce to przede wszystkim bogactwo witamin. Łączenie ich razem zapewni witalność oraz zapobiegnie przedwczesnemu starzeniu.

Koktajl bananowy z jarmużem jest wyjątkowo bogatą miksturą i jest źródłem witamin i przeciwutleniaczy. Idealnym smakowo i odżywczo połączeniem jest zmiksowane awokado ze szpinakiem. Z dodatków do tych połączeń można wymienić niezwykle zdrowe pestki dyni.

Egzotycznie i zdrowo. Jak wykonać taki koktajl?

Imbir to naturalny antybiotyk, a jego niepowtarzalny smak doskonale łączy się z każdym owocem i warzywem. Warto tylko pamiętać, by dodać go z umiarem i nie zabić smaku podstawowych składników. Ta sama zasada dotyczy kurkumy, która jednocześnie ma duży wpływ na kolor koktajlu. Nasiona chia, kasza, czy płatki to już kwestie smaku i osobistych upodobań.

Dieta oparta na wykorzystaniu wszystkiego, co daje natura, jest najzdrowsza. To oznacza, że wybór dodatków zależy od gustu, a wspólnym mianownikiem musi być ich stuprocentowa naturalność.