Gdzie najlepsza pizza w Krakowie? Przegląd popularnych miejsc
Wśród wielu pizzerii w Polsce z pewnością możemy zamówić klasyczną pizzę neapolitańską Margarita. Wielbiciele tego dania z łatwością zaspokoją głód w krakowskiej pizzerii. Kraków nie tylko wyróżnia się licznymi pizzeriami, ale krakowska pizza jest naprawdę pyszna.
Pizza opalana w piecu
Margherita wypiekana jest w piecu opalanym drewnem i jest zwykle używana w wielu krakowskich pizzeriach. W licznych krakowskich pizzeriach, w których zarówno pyszna, jak i gorąca pizza serwowana jest do późnych godzin wieczornych. W taki oto sposób kształtuje się pizza Kraków.
Zgodnie z panującymi przekonaniami i wiedzą Włochów pizza powinna być pieczona w piecu opalanym drewnem. Jeśli jednak takie dania są gotowane z gorszych składników, nawet taki piekarnik nie pomoże. Faktem jednak jest, że pizza w Krakowie wyróżnia się na tle konkurencji.
Przygotowanie ciasta
Do przygotowania pysznego ciasta na pizzę należy użyć odpowiedniej mąki. Poza tym istotny okazuje się być także rodzaj użytych pomidorów, z których przygotowujemy sos do danej pizzy.
Nie zawierają prawie żadnego ziarna i są bardzo precyzyjne po pocięciu na małe kawałki. Przygotowując pizzę, nie zapomnij doprawić jej świeżymi lub suszonymi ziołami. Do których zalicza się przede wszystkim bazylię, jak i oregano. Ciekawostką natomiast jest, że na terenie Włoch nie stosuje się tak popularnego sosu pomidorowego. Pizza w Krakowie jednak go posiada.
Pizzeria: Włochy kontra Kraków
Ciekawostką jest, że we Włoszech przyjął się zwyczaj skrapiania pizzy jedną z najlepszych oliw. To właśnie z tych terenów pochodzi pizza. Jednak ta włoska posiada zdecydowanie grubsze ciasto oraz jest prostokątna, a nie okrągła. Faktem okazuje się być, że składniki w znaczący sposób różnią się od tych układanych na polskich odmianach pizzy. Zalicza się do nich między innymi: cebulę, pomidory czy tak zwane fileciki anchois.
Pizza Kraków cieszy się popularnością u osób w zróżnicowanych grupach wiekowych. Kochają ją zarówno dzieci, jak i również osób dorosłych czy seniorów. W pizzeriach dostępne są liczne odmiany tego dania, zarówno te serwowane na słodko, jak i ostro.
Warto poznać charakterystykę różnych regionów Włoch i najczęściej wybierane przez Polaków akcesoria. Pizze to dania przyrządzane z nieco innych składników w każdym regionie Włoch. Poza tym dopełnieniem całego posiłku okazuje się być ser, który tak bardzo uwielbiamy. Na tych obszarach tego kraju ogromnym zainteresowaniem cieszy się propozycja ,,bianca”. Wyróżnia się ona szczególnym sosem, który zostaje przyrządzony na bazie, jaką okazuje się być mleko.